Wat zijn de 4 grootste drempels voor online kopers?
Steeds meer mensen doen een aankoop via internet.
Uit de Thuiswinkel Markt Monitor 2011 blijkt dat het aantal internetters dat een online aankoop deed is gestegen naar 10.2 miljoen, bijna 1 miljoen meer dan in 2010. Men onderzocht ook wat online kopers er van weerhoudt om juist níet online te kopen. In deze blogpost bespreek ik de vier grootste drempels voor online kopers en geef ik tips voor de gevestigde en aanstaande webwinkel.
1. Te hoge verzendkosten
Te hoge verzendkosten zijn met stip de grootste drempel voor online kopers. Het onderzoek wees uit dat 64% van de online kopers verwacht meer te besteden wanneer de verzendkosten in webwinkels lager zouden zijn.
Wanneer een webwinkelier de verzendkosten één op één doorberekent kan bij de consument het idee ontstaan dat deze in een fysieke winkel goedkoper uit is. Het is daarom aan te raden om verzendkosten niet volledig door te berekenen. Kopers zijn eerder geneigd om iets meer voor het 'tastbare' product te betalen in plaats van het te 'schenken' aan bijvoorbeeld TNT Post.
Vier op de tien internetters haakt af wanneer ze tijdens het betaalproces op onverwachte kosten stuiten. Zorg daarom voor transparantie in je webwinkel door zo tijdig mogelijk het verzendbedrag, het BTW-bedrag en het totaalbedrag te melden.
Bol.com is een goed voorbeeld van een bedrijf wat haar succes deels aan de lage verzendkosten (€1,95) heeft te danken. Bij besteding vanaf €20,- rekent Bol zelfs helemaal geen verzendkosten.
2. De prijs
De tweede drempel voor online kopers is een te hoge prijs. Via vergelijkingssites wordt het de consument makkelijk gemaakt om webwinkels te sorteren op o.a. prijs. Mede hierdoor is het niet aan te raden om een webwinkel te beginnen die een zo breed mogelijk publiek aanspreekt. De concurrentie is moordend en zeer waarschijnlijk ben je niet de goedkoopste.
Concentreer je daarom op een bepaalde productgroep, een nichemarkt. Je zult weliswaar minder mensen bereiken, maar de bezoekers van je webwinkel zijn gericht op zoek naar jouw product. Dit maakt de kans groter dat ze overgaan tot het doen van een aankoop.
3. Veiligheid van betalen
Ondanks dat betaalmethode iDEAL steeds breder wordt gedragen en als zeer veilig wordt bestempeld, is toch bijna 1 op 3 kopers terughoudend als het om de veiligheid van online betalingen gaat. Kwaadwillenden gebruiken virussen om tijdens internetbankieren extra geld over te boeken naar buitenlandse rekeningen. Omdat het betaalscherm vrijwel identiek aan dat van de bank is merkt de gebruiker hier niets van. Het gaat om een verschijnsel dat de banken en/of overheid op moet(en) lossen en waar je als webwinkelier helaas geen invloed op hebt.
Deze drempel is deels weg te nemen door klanten de mogelijkheid te bieden het product af te halen in een showroom of fysieke winkel.
4. Betrouwbaarheid van de webwinkel
Een kwart van de online kopers is terughoudend bij het doen van een online aankoop op basis van de betrouwbaarheid van een webwinkel. Voor webwinkeliers is het dus zaak om zo betrouwbaar mogelijk over te komen.
De volgende factoren verhogen de betrouwbaarheid van je webwinkel:
- Zorg voor een professionele uitstraling van je webwinkel;
- sluit je aan bij een betrouwbaar webwinkel keurmerk en toon het logo;
- lever goede service en meld informatie over verzenden, retourneren en garantie;
- vermeld duidelijk uw contactgegevens en een vast telefoonnummer;
- kom afspraken altijd na;
- wees eerlijk en helder over de kosten en vermijd kleine letters;
- plaats klantbeoordelingen (zie onderstaand);
- som sterke punten (USP's) op en toon ze in de webwinkel.
Klantbeoordelingen
Een manier om vertrouwen van kopers te wekken is het plaatsen van klantbeoordelingen in je webwinkel. Onderzoek van Channel Advisor heeft aangetoond dat 89% van de online kopers klantbeoordelingen meeneemt in het koopproces. Een bijkomend voordeel is dat je de service en dienstverlening in je webwinkel kunt aanpassen op de beoordelingen van klanten. Bekende aanbieders van klantbeoordeling software zijn Kiyoh en The Feedback Company.
Dus...
- Houd verzendkosten laag of bied gratis verzending vanaf een bepaald bedrag.
- Grote webwinkels hebben een inkoopvoordeel waardoor ze goedkoper zijn. Richt je
op een niche en ga deze concurrentie uit de weg. - Zorg voor een afhaalpunt van je producten.
- Creëer een betrouwbare webwinkel.
Hoe ben jij met deze drempels omgegaan en weet je er nog meer te noemen? Noem ze dan hieronder!
19-07-2012 13:44 door Nieck